No announcement yet.

My TP 1300 making noise

  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • My TP 1300 making noise

    I was just finishing up planning some walnut and some birdseye maple when my planner started to make a nasty sound that seemed to be coming from the upper part of the unit. Sort of sounded like gravel thrown into a blender. It only makes the sound when the unit is running without any wood being cut. As soon as you feed wood into it and it starts cutting the sound stops. I have not had time to check it out any further but I would like to know if you guys had any idea what might be wrong before I dive in. Or should I just say "uncle" first. I'm not afraid to do repairs myself I just don't want to waste my time if you have seen this problem before and know it should be taken in for repairs. Thanks for any help you can provide.

  • #2

    What you are hearing is a bit of gear noise. Some of the earlier units had a tendency to make noise from time to time under no-load situtations. This can be easily fixed by relubing the gearbox.

    Under the left side of the cutterhead there is a plastic try. Squeeze both ends to remove this tray, then reach up in that area, you should be able to feel a set of gears. Apply liberal amounts of green or brown bearing grease to the gears and replace the tray. Your planner should be much quiter now.



    • #3
      Thanks for the help. I'll go out right now and give it a shot. Having this forum available for this type of thing is so